Friday, 13 December 2019

TAUHU BERLAUK CHEESE

Assalamualaikum...

kalau tauhu bergedil tu dah biasa sgt kan....apa kata kali ni kita cuba buat TAUHU BERLAUK plk..nk lagi best..kita tambah MOZARELLA CHEESE...skang kan semua nya nk hipsters...apa² mesti nk letak cheese kan....

sebelum ni dah penah cuba resepi tauhu berlauk, tp sy guna tauhu biasa yg petak tu,cuma bila dh kukus, tekstur dia padat & kurang lembut,tp kali ni, sy cuba resepi yg gunakan tauhu jepun..tekstur dia lembut sgt....

jom kita tgk resepi...resepi ni pon sy tgk di website RASA..saya dah cuba resepi ni dan olah sedikit.

RESEPI
TAUHU BERLAUK

Kredit :
 Zie Aries
Dicuba & diolah :Yanz Pnut

BAHAN-BAHAN:
  • 5 paket tofu telur – dipotong
  • 2 keping tauhu lembut jepun – dipotong
  • 5 biji telur
  • 2 biji bawang besar – cincang halus
  • 2-3 biji cili merah – hiris halus
  • 1-2 pokok daun bawang – hiris halus
  • 1 -2 pokok daun sup – hiris halus
  • 1/2 biji carrot - cincang halus
  • 2 sdb bawang goreng 
  • Lada sulah secukupnya
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • Garam dan perasa secukupnya
  • 1 paket daging kisar - goreng tanpa minyak
  • Mozarella cheese block – potong slice,sederhana,x nipis & x tebal

CARA MEMASAK:

Goreng daging kisar dalam kuali tanpa menggunakan minyak. Masak hingga kering. Ketepikan.

Satukan tofu telur, tauhu jepun dan telur hingga halus. Tuang ke dalam bekas besar.

Masukkan daging, hirisan cili, bawang besar, daun sup, daun bawang, lada sulah, serbuk lada hitam, garam dan perasa dengan secukupnya.

Gaul bahan kisar dan bahan-bahan yang lain hingga sebati dan sekata.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, ambil satu bahagian, tuang separuh kedalam loyang, susun cheese di atas adunan td, kemudian tuang lebihan adunan td hingga menutupi cheese. Boleh juga guna bekas plastic untuk microwave tu atau apa² acuan yg sesuai.

Kukus Tauhu Berlauk selama 20-25 minit atau sehingga masak. Sejukkan tauhu.
boleh frozenkan..ni dah boleh terus mkn tau klu xnak goreng...


Setelah tauhu sejuk, celupkan Tauhu Berlauk tadi dalam telur yang telah dipukul.

Goreng Tauhu Berlauk hingga garing dan berwarna keemasan.
sedap cicah ngn sos....mkn saja pon sedap

 Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
taaraaa...tarik..tarik...jgn x tarik...






No comments:

Post a Comment